ßßß Cookit - przepis na Domowe nachosy

Domowe nachosy

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na ok. 40 sztuk- 2 porcje)- 50 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 80 ml wody
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g)
- łyżeczka soli
- przyprawa: papryka słodka i ostra.
Sposób przygotowania
1. Łączymy składniki suche.
2. Podgrzewamy olej i wodę.
3. Składniki suche łączymy z wodą i olejem.
4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min.
5. Ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolne w wzory (u mnie świąteczne choinki).
6. Nachosy wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 10 min.
Tak przygotowane nachosy zawierają znacznie mniej tłuszczu ;-)
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 205 , 7 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 6 , 3 g
Węglowodany: 3 7 ,0 g
Błonnik pokarmowy : 4 , 6 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/01/domowe-nachosy.html