Wykonanie
Składniki(na ok. 40 sztuk- 2 porcje)- 50 g
mąki pszennej razowej- 50 g
mąki kukurydzianej- 80 ml
wody- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g)- łyżeczka
soli-
przyprawa:
papryka słodka i ostra.Sposób przygotowania1. Łączymy składniki suche.2. Podgrzewamy
olej i
wodę.3. Składniki suche łączymy z
wodą i
olejem.4. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 15 min.5. Ciasto wałkujemy i wykrawamy dowolne w wzory (u mnie świąteczne choinki).6. Nachosy wykładamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 10 min.

Tak przygotowane nachosy zawierają znacznie mniej tłuszczu ;-)Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 60 gEnergia: 205 , 7 kcal
Białko: 4,5 gTłuszcze: 6 , 3 gWęglowodany: 3 7 ,0 gBłonnik pokarmowy : 4 , 6 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza