ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z czosnkiem

Bułeczki z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 8 bułeczek)
- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130g),
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240g),
- ok. 1 ½ szklanki ciepłej wody,
- 15g świeżych drożdży,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (ok. 30g),
- zioła prowansalskie,
- 8 ząbków czosnku (ok. 40g),
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania
1. Drożdże mieszamy z 1½ szklanki ciepłej wody i ½ szklanki mąki pszennej.
2. Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
3. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką pszenną i pszenną razową, łyżką oliwy z oliwek i solą.
4. Zagniatamy ciasto.
5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.
6. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy bułeczki.
7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
8.W bułeczkach tworzymy charakterystyczną „rynienkę” i wlewamy tam oliwę z oliwek zmieszaną z ziołami i wyciśniętym czosnkiem.
9. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min a następnie pieczemy w 180ºC przez ok. 15 min.
Bułeczki są bogate w:
- błonnik pokarmowy , który daje uczucie sytości,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 95 g
Energia: 193 , 6 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 4 , 9 g
Węglowodany: 35 , 2 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 8 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/01/bueczki-z-czosnkiem.html