Wykonanie
Składniki:(na 8 bułeczek)- 1 szklanka
mąki pszennej (ok. 130g),- 2 szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 240g),- ok. 1 ½ szklanki ciepłej
wody,- 15g świeżych
drożdży,- 3 łyżki
oliwy z oliwek (ok. 30g),-
zioła prowansalskie,- 8 ząbków
czosnku (ok. 40g),- 1 łyżeczka
soli.Sposób przygotowania1.
Drożdże mieszamy z 1½ szklanki ciepłej
wody i ½ szklanki
mąki pszennej.2.
Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.3. Wyrośnięte
drożdże mieszamy z
mąką pszenną i pszenną razową, łyżką
oliwy z oliwek i
solą.4. Zagniatamy ciasto.5. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.6. Ciasto dzielimy na 8 porcji i formujemy bułeczki.7. Bułeczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.8.W bułeczkach tworzymy charakterystyczną „rynienkę” i wlewamy tam
oliwę z oliwek zmieszaną z
ziołami i wyciśniętym
czosnkiem.9. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min a następnie pieczemy w 180ºC przez ok. 15 min.

Bułeczki są bogate w:- błonnik pokarmowy , który
daje uczucie sytości,- jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 95 gEnergia: 193 , 6 kcal
Białko: 5,6 gTłuszcze: 4 , 9 gWęglowodany: 35 , 2 gBłonnik pokarmowy : 3 , 8 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza