Wykonanie
Każdy wie, że przyrządzenie popcornu wielką filozofią nie jest i nie będzie choć byśmy stawali na głowie i machali uszami. Podstawa zostanie zawsze ta sama: prażone nasiona
kukurydzy. Można jedynie kombinować z dodatkami. Znany jest popcorn solony,
maślany a także karmelowy. Ja czasem posypuję go
cukrem pudrem, bo taki pamiętam z dzieciństwa: sprzedawany w papierowym rożku z ulicznego wózka. Jednak moja ulubiona wersja to popcorn pikantny. Zdrowsza alternatywa dla napompowanych chemią i tłuszczami czipsiorów.Składniki:- ok. 100g
ziaren kukurydzy (pół małej paczki)- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
pieprzu- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki wędzonej (może być zwykła, ale smak jest wtedy nieco inny)- 1- 2 łyżki
oleju roślinnegoWszystkie
przyprawy mieszamy ze sobą.Do garnka wlewamy
olej i podgrzewamy. Wsypujemy nasiona
kukurydzy i prażymy pod przykryciem, do momentu, gdy przestaną strzelać. Posypujemy
przyprawami i, nie zdejmując pokrywki, mieszamy potrząsając garnkiem. I gotowe!
Popcorn można też wykonać bez tłuszczu w maszynce, ale
olej sprawia, że
przyprawy lepiej się trzymają.Smacznego!