ßßß
 
            
         Każdy wie, że przyrządzenie popcornu wielką filozofią nie jest i nie będzie choć byśmy stawali na głowie i machali uszami. Podstawa zostanie zawsze ta sama: prażone nasiona kukurydzy. Można jedynie kombinować z dodatkami. Znany jest popcorn solony, maślany a także karmelowy. Ja czasem posypuję go cukrem pudrem, bo taki pamiętam z dzieciństwa: sprzedawany w papierowym rożku z ulicznego wózka. Jednak moja ulubiona wersja to popcorn pikantny. Zdrowsza alternatywa dla napompowanych chemią i tłuszczami czipsiorów.Składniki:- ok. 100g ziaren kukurydzy (pół małej paczki)- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka pieprzu- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (może być zwykła, ale smak jest wtedy nieco inny)- 1- 2 łyżki oleju roślinnegoWszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Wsypujemy nasiona kukurydzy i prażymy pod przykryciem, do momentu, gdy przestaną strzelać. Posypujemy przyprawami i, nie zdejmując pokrywki, mieszamy potrząsając garnkiem. I gotowe!
Każdy wie, że przyrządzenie popcornu wielką filozofią nie jest i nie będzie choć byśmy stawali na głowie i machali uszami. Podstawa zostanie zawsze ta sama: prażone nasiona kukurydzy. Można jedynie kombinować z dodatkami. Znany jest popcorn solony, maślany a także karmelowy. Ja czasem posypuję go cukrem pudrem, bo taki pamiętam z dzieciństwa: sprzedawany w papierowym rożku z ulicznego wózka. Jednak moja ulubiona wersja to popcorn pikantny. Zdrowsza alternatywa dla napompowanych chemią i tłuszczami czipsiorów.Składniki:- ok. 100g ziaren kukurydzy (pół małej paczki)- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka pieprzu- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (może być zwykła, ale smak jest wtedy nieco inny)- 1- 2 łyżki oleju roślinnegoWszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Wsypujemy nasiona kukurydzy i prażymy pod przykryciem, do momentu, gdy przestaną strzelać. Posypujemy przyprawami i, nie zdejmując pokrywki, mieszamy potrząsając garnkiem. I gotowe! Popcorn można też wykonać bez tłuszczu w maszynce, ale olej sprawia, że przyprawy lepiej się trzymają.Smacznego!
Popcorn można też wykonać bez tłuszczu w maszynce, ale olej sprawia, że przyprawy lepiej się trzymają.Smacznego!