ßßß Cookit - przepis na Popcorn na ostro - już prościej się nie da!

Popcorn na ostro - już prościej się nie da!

nazwa

Wykonanie

Każdy wie, że przyrządzenie popcornu wielką filozofią nie jest i nie będzie choć byśmy stawali na głowie i machali uszami. Podstawa zostanie zawsze ta sama: prażone nasiona kukurydzy. Można jedynie kombinować z dodatkami. Znany jest popcorn solony, maślany a także karmelowy. Ja czasem posypuję go cukrem pudrem, bo taki pamiętam z dzieciństwa: sprzedawany w papierowym rożku z ulicznego wózka. Jednak moja ulubiona wersja to popcorn pikantny. Zdrowsza alternatywa dla napompowanych chemią i tłuszczami czipsiorów.
Składniki:
- ok. 100g ziaren kukurydzy (pół małej paczki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (może być zwykła, ale smak jest wtedy nieco inny)
- 1- 2 łyżki oleju roślinnego
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Wsypujemy nasiona kukurydzy i prażymy pod przykryciem, do momentu, gdy przestaną strzelać. Posypujemy przyprawami i, nie zdejmując pokrywki, mieszamy potrząsając garnkiem. I gotowe!
Popcorn można też wykonać bez tłuszczu w maszynce, ale olej sprawia, że przyprawy lepiej się trzymają.
Smacznego!
Źródło:http://bistropatio.blogspot.com/2014/10/popcorn-na-ostro-juz-prosciej-sie-nie-da.html