ßßß
Ostatnio zastanawiałem się jaki kolejny smak sorbetu byłby dobrym orzeźwieniem na te upalne dni. Po chwili wpadłem na pomysł połączenia dwóch wspaniałych zielonych smaków. Świeża mięta i nieco kwaśne kiwi to kolejna kompilacja smaków, która trafia na listę moich ulubionych. Kiedy tylko spróbowałem tej mieszanki, jeszcze przed zamrożeniem wiedziałem, że będzie to coś bardzo przyjemnego. I nie myliłem się. Po schłodzeniu lody były jeszcze lepsze :)składniki na 4 sztuki:2 szklanki zimnej wody50 g cukru pudru2 owoce kiwilistki świeżej miętyDo wody dodać cukier puder i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Listki świeżej mięty posiekać na drobne kawałki i wrzucić do wody. Mieszankę przelać do foremek na lody. Do każdego otworu włożyć po 2 plasterki kiwi. Wstawić do zamrażarki aż stężeją. Kiedy lody będą lekko zamrożone wyjąć z zamrażarki i delikatnie zamieszać aby mięta była rozłożona równomiernie. Wbić drewniane patyczki do lodów i mrozić przez całą noc. Przed wyjęciem foremkę włożyć na kilka sekund do miski z gorącą wodą.Smacznego! :)