Wykonanie

Ostatnio zastanawiałem się jaki kolejny smak
sorbetu byłby dobrym orzeźwieniem na te upalne dni. Po chwili wpadłem na pomysł połączenia dwóch wspaniałych zielonych smaków. Świeża
mięta i nieco kwaśne
kiwi to kolejna kompilacja smaków, która trafia na listę moich ulubionych. Kiedy tylko spróbowałem tej mieszanki, jeszcze przed zamrożeniem wiedziałem, że będzie to coś bardzo przyjemnego. I nie myliłem się. Po schłodzeniu
lody były jeszcze lepsze :)składniki na 4 sztuki:2 szklanki zimnej
wody50 g
cukru pudru2
owoce kiwilistki świeżej
miętyDo
wody dodać
cukier puder i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Kiwi obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Listki świeżej
mięty posiekać na drobne kawałki i wrzucić do
wody. Mieszankę przelać do foremek na
lody. Do każdego otworu włożyć po 2 plasterki
kiwi. Wstawić do zamrażarki aż stężeją. Kiedy
lody będą lekko zamrożone wyjąć z zamrażarki i delikatnie zamieszać aby
mięta była rozłożona równomiernie. Wbić drewniane patyczki do
lodów i mrozić przez całą noc. Przed wyjęciem foremkę włożyć na kilka sekund do miski z gorącą
wodą.Smacznego! :)