Wykonanie
Dzisiejszy post poświęcony jest jednemu z ciast, które prezentowałem na jesiennej edycji Najedzeni
Fest! Poniżej znajdziecie przepis i kilka słów kadrów z Festiwalu :)
spód:300 g
czekoladowych herbatników140 g roztopionego
masłaHerbatniki pokruszyć przy pomocy blendera na drobny pył. Rozpuścić
masło, lekko ostudzić i wlać do
herbatników. Całość zagnieść na jednolita masę. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć
herbatnikami. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut.masa:250 g
gorzkiej czekolady300 ml
śmietany kremówki 30 %500 g
mascarponeCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, odstawić do wystudzenia. Mikserem na średnich obrotach ubić kremówkę na sztywno, odstawić.
Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Do masy dodawać cienkim strumieniem rozpuszczoną
czekoladę. Delikatnie wmieszać pozostawiając dwukolorową masę. Wyłożyć na spód z
herbatników. Na wierzch wylać resztki
czekolady. Całość udekorować wiórkami
gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 6 godzin przed podaniem.Smacznego! :)
Kilka słów i zdjęcia z przygotowań i już z samego festiwalu :)Było cudownie! Zaczęło się od fali wielkiego tłumu ludzi, który opanował wszystkie stoiska już od pierwszych minut od otwarcia i wcale nie malał. Wręcz przeciwnie, rósł w siłę z godziny na godzinę :D Mnóstwo wystawców, jeszcze więcej odwiedzających, ale najwięcej było... JEDZENIA! :) Na słodko i na słono. Łagodnie i ostro. Cudownie-wytrawnie. Dużo
wina,
kawy, ciast, babeczek. Nie zabrakło także stoisk z kuchennymi gadżetami.Początkowo największym zainteresowaniem cieszyły się oczywiście dania i przekąski odpowiednie na śniadanie. Jednak ciasta i słodkości nie pozostały w cieniu. Największą popularność osiągnęły już koło godziny 14 . 00. i sprzedawały się aż do samego zamknięcia. Można powiedzieć, że do ostatniego okruszka :) Całemu festiwalowi towarzyszyły przeróżne pokazy m.in. Marcina Makiato i warsztaty, podczas których osobiście można było przyrządzić humus, sushi czy paellę."Gwiazdą" całego wydarzenia była Janina Ochojska, która na żywo przygotowywała autorską
sałatkę promując akcję Kuchnia Pełna
Serca oraz Świąteczny stół Pajacyka 3.Może nie wszystko poszło zgodnie z
planem, ale teraz już wiem co trzeba dopracować, zmienić i udoskonalić alby udział w kolejnej edycji był jeszcze lepszy :) Z niecierpliwością czekam na kolejną odsłonę festiwalu!