Wykonanie
Zima na ramiona moje spadła...Bez zbędnego gadania...
Pora na świąteczne pierniki! :)

Są słodkie, chrupiące, delikatne, cudowne, przepyszne! :)ciasto:350 g
mąki pszennej1/2 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli110 g
masła lub
margaryny110 g
cukru110 ml melasy
przyprawa korzennawykonanie:
Mąkę wymieszać z
przyprawą korzenną,
sodą i
solą.
Masło ubić z
cukrem na puszystą masę. Dodać melasę i dalej ubijać. Nadal miksując dodawać partiami suche składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy wyrabiać ręką do momentu aż stanie się jednolite i przestanie się kruszyć.Po wyrobieniu, ciasto rozwałkować (ja wałkowałem bezpośrednio na blasze, ponieważ trudno jest przenieść elementy w całości na blachę) na około 1 cm grubości. Im cieńsze ciasto tym lepszy efekt. Można podsypać
mąką. Foremkami wycinać kształty pierników. Nadmiar ciasta zebrać i wykorzystać później.P iec w piekarniku rozgrzanym do 190°C ok. 10 minut.





