Wykonanie
Tak to jest jak się czegoś kupi za dużo. Ja kupiłem za dużo
cukinii i teraz możecie czytać różne wariacje na temat tego warzywa. Dziś chciałem się z
Wami podzielić przepisem na bardzo proste i szybkie a przy tym smaczne i sycące placki z
cukinii. Wcześniejsze wymagały trochę zachodu a te robi się naprawdę w 5 minut i są pyszne. Przeczytajcie.Składniki:-
Cukinia - pół dorodnej-
Jajka - 2 sztuki-
Bułka tarta - 3 płaskie łyżki-
Sól do smaku-
Masło klarowane do smażeniaPrzygotowanie:
Jajka wbijamy do miski a następnie wsypujemy
bułkę tartą oraz umytą, obraną i pokrojoną w drobną kostkę
cukinię. Całość mieszamy aby wszystkie składniki się wymieszały. Solimy szczyptą
soli i jeszcze raz mieszamy. Tak powstałą masę smażymy na rozgrzanym
maśle na małym ogniu z obu stron aż się ładnie zrumieni. Zamiast
masła można użyć
oliwki z
oliwek która
doda trochę zapachu południowego słońca. Smacznego.