Wykonanie
Po dłuższej przerwie wracam w końcu z nowymi przepisami i mam nadzieję, że już nie będzie takich przerw :) Musiałem parę rzeczy ogarnąć i nie miałem głowy do gotowania na bloga, ale parowałem cały czas, więc sporo nowych pomysłów mam :) Dziś proponuję
polędwiczki wieprzowe z
ryżem jaśminowym i
marchewkami trójkolorowymi :) Ta na zdjęciach to
marchew fioletowa, nie spalona, jak mnie oskarżano ostatnio jak fioletowej użyłem ;)

Składniki :150 g polędwiczek wieprzowych50 g
ryżu jaśminowego1
marchewka fioletowa1
marchewka żółta1/2
marchewki pomarańczowej
kiełki buraka1 łyżka
oliwy z oliwekPrzyprawy :
pieprz czarnycząber
papryka słodkapieprz cayennekmin rzymski
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół. Przyprawiamy z obu stron
pieprzem czarnym i
cayenne,
papryką słodką,
kminem rzymskim, cząbrem . Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Marchewki myjemy i obieramy.
Ryż jaśminowy wkładamy do pojemnika na
ryż.Po wyjęciu polędwiczek z lodówki układamy je na 1 poziom parowaru na folii aluminiowej.
Ryż na 2 poziomie, a
marchewki również na folii na 3.Włączamy urządzenie na 25 minut.Po wyłączeniu parowaru, przekładamy wszystko na talerz, na
ryż układamy
kiełki buraka.

Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam