Wykonanie
Krakersy z
czarnuszką powstały całkiem przypadkiem.Kiedy przygotowywałam tartę z białymi
szparagami, zostało mi trochę ciasta.A, że kruche ciasto z
mąki gryczanej jest niesamowicie pyszne,ciężko mi było wyrzucić niewykorzystane końcówki.I tak też powstały
krakersy z moim najnowszym kulinarnym odkryciem -
czarnuszką.
Czarnuszka świetnie sprawdza się w
pieczywie,doskonale uzupełniła też smak gryczanych
krakersów.Dla mnie to na prawdę niesamowity dodatek smakowy.

Gryczane
krakersy z
czarnuszką to zdrowa i bardzo smaczna przekąska.Doskonała na przyjęcia:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:(nie wiem na ile porcji, ponieważ przepis na ciasto wykorzystałam do przygotowania
spodu do tarty,a
krakersy zrobiłam z ciasta, które mi pozostało:)Ale na pewno sporo
krakersów uda się zrobić z tego przepisu)250 g
mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub pszennej)125 g schłodzonego
masła1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej
wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto.Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.Posypać
czarnuszką.Ponownie rowałkować tym razem na grubość ok. 5 mm.Ciasto pokroić na niewielkie prostokąty (5cm na 3 cm - mniej więcej).Prostokąty z ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec przez ok. 15 minut (lub do zrumienienia się
krakersów) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu!)Smacznego!