ßßß

STEKI...Steki przyrządzam dość rzadko. Mam duży problem ze znalezieniem idealnych.Poza tym trzeba odrobinę doświadczenia, aby przyrządzić je perfekcyjnie...Po kilku średnio udanych próbach chyba udało mi się znaleźć na nie sposób:)KASZA...Kasza natomiast gości u mnie na talerzach bardzo często.Prawie codziennie.W sałatkach, plackach, pieczywie, kotletach i tak po prostu - jako dodatek do mięsa...POMIDORY...Na pomidory przyjdzie jeszcze czas, w sierpniu.Jednak ja nie wyobrażam sobie czekania tak długo i kupuję mimo wszystko.Choć wiadomo, że sezonowe są zdrowsze i najlepsze...RUKOLA...Rukola dostępna jest przez cały rok w sklepach i znakomicie sprawdza się w sałatkach i kanapkach. Lekko ostra, chrupiąca, po prostu pyszna.Do steków pasuje idealnie...
Pozdrawiam,AsiaSkładniki (dla 2 osób):2 steki wołoweoliwa z oliweksól i pieprz1 torebka kaszy gryczanejgarść rukolikilka pomidorków koktajlowychocet balsamicznyPrzygotowanie:Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprawić solą.W czasie, kiedy gotuje się kasza opłukać i osuszyć rukolę i rozłożyć na talerzach.Dodać pomidorki i skropić całość oliwą z oliwek oraz doprawić solą i pieprzem.Steki opłukać, osuszyć i natrzeć oliwą z oliwek oraz doprawić solą i pieprzem.Steki smażyć na bardzo rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z jednej i z drugiej strony.Usmażone steki przełożyć na talerz i skropić octem balsamicznym.Jak sprawdzić stopień wysmażenia steku?Odsyłam na stronę Kukbuk:)Sprawdzone - działa!http://kukbuk.com.pl/przepis/777,jak-sprawdzic-stopien-wysmazenia-steku-Smacznego!