Wykonanie
Ciasteczka, którym dzisiaj postanowiłam poświęcić wpis, to ulubiony słodki smakołyk pewnego jedenastolatka:) Upiekłam je wczoraj na wyraźną Jego prośbę... To klasyczne szkockie kruche
ciastka zwane "shortbread".
Autor przepisu, Jamie Oliver, nazywa je najlepszymi kruchymi
ciastkami na świecie:) Potwierdzam!
Ciasteczka te są lekkie, maślane, mają genialną konsystencję i nie wymagają żadnych ozdób ani dodatków, no może poza
kubkiem ciepłej
herbaty lub
kawy...
Zazwyczaj
ciasteczka te są płaskie i prostokątne. Ja lubię, kiedy przypominają małe sześciany. Nie umniejsza im to smaku ani wyglądu - mam nadzieję:).
Mąka kukurydziana, jako dość nietypowy dodatek do kruchych
ciasteczek sprawia, że mają one niesamowity kolor, smak i konsystencję.
Polecam Wam bardzo wypróbowanie tego klasycznego przepisu. Jest szybki, prosty, a rezultat wypieku bardzo smaczny.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:250 g miękkiego
masła125 g
cukru (ja użyłam brązowego)125 g
mąki kukurydzianej lub semoliny250 g
mąki pszennejPrzygotowanie:
Masło i
cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać przesianą
mąkę pszenną i kukurydzianą. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę przełożyć do kwadratowej lub prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej
masłem i oprószonej
bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 50 minut.Smacznego!