ßßß
Buraki nie są moim ulubionym warzywem, trochę przeszkadza mi ich "ziemisty' smak, ale ich kolor rekompensuje wszystko. Należę do osób, które w przeszłości miały problemy z anemią. Szkoda, że kiedy byłam dzieckiem nikt nie robił mi takiego soku! Zamiast tego była, rozgotowana, podsmażona paćka, która niby miała być bogata w żelazo.Kiedy jest sezon, do wszystkiego dodaję truskawki, ale poza sezonem, można robić sok bez nich - też będzie dobry.Składniki:4 nieduże buraki4 jabłkagarść truskawekliski mięty - do soku i do dekoracjiew. nieco soku z cytrynyPrzygotowanie:1. Warzywa i owoce myjemy. Buraki i jabłka obieramy, kroimy na takie kawałki, które "akceptuje" nasza sokowirówka.3. Truskawki wrzucamy do blendera razem z kilkoma posiekanymi listkami mięty, wszystko dokładnie blendujemy. Jeśli mamy czas/ochotę/potrzebę można mus truskawkowy przetrzeć przez sito aby pozbyć się wszelkich "niedoskonałości" w postaci truskawkowych nasionek czy niezmielonych łodyżek mięty.4. Sok wlewamy do musu i dokładnie mieszamy albo jeszcze raz krótko blendujemy. Można dodać nieco soku z cytryny. Sok podajemy schłodzony, z listkami mięty.Zasada picia świeżych soków jest taka, że powinno się je wypijać zaraz po przygotowaniu. Jeśli robicie ten sok głównie z myślą o walorach zdrowotnych to tak, wypijcie go od razu. Ja polecam wstawić go do lodówki na 1-2 godziny i dopiero wpić. Może uleci trochę witamin, ale za to mięta uwolni cały swój aromat, a poszczególne smaki "przegryzą" się.