Wykonanie

Po ostatnich kulinarnych targach został mi spory zapas
ciecierzycy, a że na hummus chwilowo nie
mogę patrzeć, szukałam przepisów na inne potrawy. Przekąska z pieczonej
ciecierzycy, którą można chrupać jak orzeszki nie jest niczym odkrywczym. Do jej przygotowania można użyć dowolnych przypraw:
pieprzu,
soli,
papryki, przypraw
indyjskich, suszonych
ziół, wasabi. Ja wykorzystałam
pieprz cayenne i
sól, bo akurat miałam ochotę na coś pikantnego.
Cieciorkowe orzeszki można też zjeść na śniadanie z
jogurtem greckim albo zamiast popcornu, podczas seansu filmowego.Składniki:2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy1-2 łyżki
oleju1 łyżeczka
solipieprz cayenne- ilość według uznaniaPrzygotowanie:1. Do dużej miski wsypać
przyprawy, wlać
olej, wymieszać.2. Do przypraw wsypać
ciecierzycę, wymieszać aby obtoczyła się w przyprawach.3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać
ciecierzycę, rozłożyć równomiernie. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia można podjadać po ziarenku i sprawdzać stopień chrupkości-
ciecierzyca powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku.