ßßß Cookit - przepis na PIKANTNE "ORZESZKI" Z CIECIERZYCY

PIKANTNE "ORZESZKI" Z CIECIERZYCY

nazwa

Wykonanie

Po ostatnich kulinarnych targach został mi spory zapas ciecierzycy, a że na hummus chwilowo nie mogę patrzeć, szukałam przepisów na inne potrawy. Przekąska z pieczonej ciecierzycy, którą można chrupać jak orzeszki nie jest niczym odkrywczym. Do jej przygotowania można użyć dowolnych przypraw: pieprzu, soli, papryki, przypraw indyjskich, suszonych ziół, wasabi. Ja wykorzystałam pieprz cayenne i sól, bo akurat miałam ochotę na coś pikantnego. Cieciorkowe orzeszki można też zjeść na śniadanie z jogurtem greckim albo zamiast popcornu, podczas seansu filmowego.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
pieprz cayenne- ilość według uznania
Przygotowanie:
1. Do dużej miski wsypać przyprawy, wlać olej, wymieszać.
2. Do przypraw wsypać ciecierzycę, wymieszać aby obtoczyła się w przyprawach.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciecierzycę, rozłożyć równomiernie. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia można podjadać po ziarenku i sprawdzać stopień chrupkości- ciecierzyca powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/pikantne-orzeszki-z-ciecierzycy.html