ßßß
Jest to przepyszne brownie z suszoną żurawiną, czekoladą z dodatkiem skórki pomarańczowej, korzenną przyprawą oraz z dużą ilością zmielonych migdałów. Wszystkie najlepsze aromaty Świąt są w nim zawarte. Nie jest za słodkie, mogłabym nawet powiedzieć, że pomimo sporej ilości czekolady jest całkiem delikatne. Po prostu cudo! Bardzo, bardzo polecam na grudniowe popołudnia :)
/tortownica około 21 cm/200g gorzkiej czekolady 70%100g gorzkiej czekolady 70% z dodatkiem skórki pomarańczowej200g masła3 jajka1/2 szklanki cukru trzcinowego2/3 szklanki zmielonych na proszek migdałów2 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki suszonej żurawiny1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennejMasło rozpuścić w rondelku z 2 czekoladami (jedna zwykła + jedna ze skórką). Ostudzić. W misie mikserazmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich chłodną masę czekoladową. Zmiksować. Wsypać zmielone migdały, mąkę ziemniaczaną, przyprawę oraz żurawinę. Zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Na wierzchu poukładać posiekaną gorzką czekoladę. Piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto. Pozostawić na mniej więcej 25 minut (do ostygnięcia).Smacznego!