ßßß
Bardzo szybka i prosta tarta bez pieczenia. Spód to pokruszone ciasteczka ze zdrowymi (jak zwykle :D) dodatkami - otrębami owsianymi i siemieniem lnianym. Krem to połączenie mascarpone z gorzką czekoladą. Myślę, że do tarty najlepiej pasują maliny, ale każdy może dodać leśne owoce według swoich upodobań :)
/forma około 25cm/200g ciasteczek digestive1 łyżka otrębów owsianych1 łyżka zmielonego siemienia lnianego2-3 łyżki masłakrem:250g mascarpone100g gorzkiej czekolady, najlepiej 70%szklanka malinCiasteczka dokładnie rozdrobnić w mikserze z otrębami, siemieniem oraz masłem. Masą wyłożyć formę na tartę. Dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki.W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzić. Zmiksować razem z mascarpone na gładki krem. Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć czekoladową masę. Położyć na niej maliny. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.Smacznego!