ßßß
Składniki:1,2 szklanki cukruszczypta soli2 szklanki mlekaszklanka kremówki2 żółtka2 łyżki skórki z limonkipoł szklanki soku z limonkipół szklanki grubo siekanych krakersówWykonanie: Cukier i sól wymieszać w rondelku, dodać mleko i całość podgrzewać do czasu aż cukier i sól się rozpuszczą. Żółtko utrzeć na jasną puszystą masę- dodać do niego ciepłej mieszanki dokładnie wymieszać i dodać do całości, pozostawić do wystygnięcia. Gdy mieszanka będzie chłodna dodać do niej sok wyciśnięty z limonek oraz skórkę, wymieszać. Następnie ubić kremówkę i połączyć z masą jajeczną. Gotową mieszankę schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Po tym czasie mieszankę przełożyć do maszyny do lodów. Dodać grubo posiekane krakersy i dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia.Smacznego ;)