Wykonanie
Niedawno
pisałam Wam, że bardzo zaprzyjaźniłam się z maszynką do
lodów. I z tej oto przyjaźni wyszły
lody limonkowe. Takich
lodów na pewno nie kupicie w sklepie a i w cukierniach czy lodziarniach się z nimi nie spotkałam.Co więc stoi na przeszkodzie aby wykonać je w domu? Nie macie maszynki? To nic. Wystarczy przez pierwsze 5 godzin przemiksować dokładnie
lody co 30 minut.Proste w wykonaniu i o bardzo ciekawym smaku, takim lekko kwaskowym z posmakiem słonego (to za sprawą
krakersów). Jeżeli lubcie
limonki to te
lody na pewno przypadną Wam go gustu.Aaa słyszałam, że nadchodzą upały więc warto zaopatrzyć się w jeden a no może dwa pojemniczki domowych
lodowych pyszności.Przepis pochodzi ze strony My recipes z moimi delikatnymi zmianami.Polecam;)

Składniki:1,2 szklanki
cukruszczypta
soli2 szklanki
mlekaszklanka kremówki2
żółtka2 łyżki skórki z
limonkipoł szklanki
soku z limonkipół szklanki grubo siekanych
krakersówWykonanie:
Cukier i
sól wymieszać w rondelku, dodać
mleko i całość podgrzewać do czasu aż
cukier i
sól się rozpuszczą.
Żółtko utrzeć na jasną puszystą masę- dodać do niego ciepłej mieszanki dokładnie wymieszać i dodać do całości, pozostawić do wystygnięcia. Gdy mieszanka będzie chłodna dodać do niej sok wyciśnięty z
limonek oraz skórkę, wymieszać. Następnie ubić kremówkę i połączyć z masą jajeczną. Gotową mieszankę schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin. Po tym czasie mieszankę przełożyć do maszyny do
lodów. Dodać grubo posiekane
krakersy i dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia.Smacznego ;)