Wykonanie
Myślę,że tą
zielenią możemy rozpocząć obecność
sałaty w sałatkach, jako lżejszego dodatku, dobrego na oczyszczenie organizmu i wzbogacenie diety o kolejną porcję warzyw. Żeby nie było,że samym liściem mamy się najeść w dodatkach znajdziecie
ryż różowy i
rybę karmazyn.Przepis (2-3 porcje):
ryba karmazyn - 300g
sałata masłowa - 10 listków (wielkości dłoni)
kapary - 2 łyżki
ryż różowy ok. (100g suchego produktu)
olej rzepakowy - 2 łyżki
Ryż ugotować.Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać. I gotowe! Właściwie nie dodawałam tutaj przypraw, ponieważ
kapary są dość wyraźne i
wędzona ryba też jest charakterystyczna.Wartość odżywcza sałatki (1 porcja):Energia: 236 kcal
Białko: 21,8 gWęglowodany: 26 , 1 gTłuszcze: 6 , 1 g
Ryba karmazyn należy do ryb o średniej zawartości tłuszczu. Żyje w północnych wodach Atlantyku, rejony Norwegii, Islandii i Grenlandii (1).W grupie ryb średniotłustych, zawierających 1-5% tłuszczu, możecie znaleźć również:
karpia,
pstrąga, płotkę,
sieję i sielawę . Z racji dużej zawartości witaminy A oraz omega-3 spożywanie
karmazyna wpływa na dobry wzrok, ładną i zdrowo wyglądającą skórę, a także obniżają poziom trójglicerydów we
krwi, i najważniejsze odmładzają, trochę naginając rzeczywistość.........no dobrze....spowalniają starzenie. :)To jak tam u Was z rybkami? Jadacie?Miłego dnia!