Wykonanie
![](/Data/Images/zdrowiwlodzi.blogspot.com\2014_slash_02_slash_ciasteczko-z-gruszka-i-dzemem/l/1536835033.jpg)
W niedzielę mnie naszło! Otóż, niebawem czeka mnie ważny egzamin, i pomyślałam sobie,że upieczenie jakiejś
słodyczy mnie odpręży :) Tak powstały
ciasteczka z
gruszką na spodzie francuskim z
dżemem porzeczkowym. Przepis szybki i efektowny. Może mniej dietetyczny od ostatnich pralinek ale zawsze z
owocami.Do zrobienia
ciasteczek wystarczy:
dżem porzeczkowy (u mnie to było 1/4 standardowego słoika)
gruszki (Ooooo tych to było z 1000g) i paczka
ciasta francuskiego (nie krzyczcie na mnie za bardzo,że nie zrobiłam go sama)Właściwie z tej trójcy, najbardziej mi ciąży francuz. Ale raz nie zawsze, a poza tym tyle odśnieżania ostatnio wokół mam, że na pewno uda się "spalić" ciacho.
![](/Data/Images/zdrowiwlodzi.blogspot.com\2014_slash_02_slash_ciasteczko-z-gruszka-i-dzemem/l/360716982.jpg)
Zauważyliście na pewno,że
gruszki są dość ciemne. Nie obrałam ich. Zrobiłam to celowo,żeby zachować choć troszkę błonnika :) Aha, polewa truskawkowa...częstowałam
ciasteczkami także tych, którzy lubią słodzić
herbatę, pić kolę itp. a skoro
cukru w przepisie nie było, to pojawiła się polewa. Bez niej byłby problem podejrzewam. Sami wiecie,że niektórzy
cukru z dnia na dzień nie odstawią :P
Ciastka w grupie prezentowały się tak:
![](/Data/Images/zdrowiwlodzi.blogspot.com\2014_slash_02_slash_ciasteczko-z-gruszka-i-dzemem/l/192700905.jpg)
Miłego dnia!