Wykonanie
Zastanawialiście się kiedyś nad kolorem naczyń na jakich podajecie
napoje lub potrawy? Bez wątpienia kolory mają wpływ na ich atrakcyjność. Trudno jest kolekcjonować zastawy do obiadu, podwieczorku, gładkie lub rzeźbione, w kolorze
białym, czerwonym, lub niebieskim. Jednak zachęcam Was do przetestowania kilku przykładów: czy rzeczywiście czujecie jakąkolwiek różnicę, czy jednak nie?Nie bez przyczyny niektóre kolory są nieodzowne przy tworzeniu np.
napojów kolorowych. Pomyślcie i sprawdźcie:
napój cytrynowy-----> kolor opakowania żółty
napój orzeźwiający, gaszący pragnienie-----> kolor opakowania niebieski (mnie akurat przyszedł do głowy red-bull....nie wiedzieć czemu?!)produkt ekologiczny-----> kolor opakowania zielony
napój słodki-----> kolor opakowania różowy
kawa-----> z opakowania brązowego wydaje się tą o najintensywniejszym smakuale co z CZEKOLADĄ? Jeśli przeczytaliście tytuł posta już wiecie,że w filiżance czy kubku
pomarańczowym,
czekolada smakuje lepiej, w stosunku do tej podanej w kubku
białym czy czerwonym. Oczywiście jej smak się nie zmienia, ale wrażenia z samego picia już tak.A Wy z jakiego naczynia pijacie
czekoladę,
kawę, a może
wodę.Ilustracje na etykietach wód mineralnych też nie są przypadkowe.
Wody gazowane, są zazwyczaj koloru niebieskiego (patrz wyżej), i narysowane na nich góry, też mają kojarzyć się z orzeźwieniem, tzw.: szczypaniem w
język, które jest podobno kojarzone przychylnie przez konsumentów wybierających właśnie taki rodzaj
wody. Choć w przypadku wód leczniczych,
wody gazowane zdominował kolor zielony.Pisząc o tym, zastanawiałam się jak często intuicyjnie wybieram produkty, pomimo iż staram się poświęcić im choć chwilę uwagi na przeczytanie etykiety, i tak kolor jest tym, co "widzę i czuję" pierwsze.