Wykonanie
By zaspokoić apetyt na
słodycze, przeciętny Polak wydaje 43 grosze dziennie?Jak podaje portalspożywczy.pl statystyczny Polak, również ten w kołysce, przeznacza na
cukierki i
czekolady ok.156 zł rocznie.
Za tę
sumę najchętniej kupuje
krówki, michałki, ptasie mleczko i torcik wedlowski. Ceni sobie to,co znane. 70 procent słodkości z
polskich fabryk jedzie za granicę, do państw UE, Turcji, USA i do
krajów arabskich. Polska
krówka to nasza specjalność. Bardzo dużą część naszej krówkowej produkcji stanowią zamówienia dla firm. Banki, szkoły, urzędy, a nawet media chcą zaskoczyć klientów słodkim upominkiem z logo firmy. Reklamowe
krówki produkowane są według tradycyjnej receptury i pakowane ręcznie (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Stalowej Woli).Widząc jak wielu łakomczuchów lubi sklejać sobie szczęki ciągutkami, część biznesu postanowili przejąć producenci z Ukrainy i Białorusi i zaoferowali własne krovki.Czy ktoś o nich słyszał?-niewielu. Bo Polacy są jednak konserwatywni i kiedy upodobają sobie jakiś smak, niechętnie zmieniają go na inny.Lubimy to, co pamiętamy z dzieciństwa.
Moja uwaga: To
słodycze wytworzone z
cukru,
mleka i
masła.
Krówki pakowane ręcznie są miękkie i ciągnące, pakowane mechanicznie-suche i twardsze.kaloryczność: 1
cukierek dostarcza 40 kcal. Największa część energii (75%) pochodzi z węglowodanów, a najmniejsza z
białek.A Wy jadacie
krówki czy krovki? I czy uważacie,że jest inny, zdrowszy,smaczniejszy zamiennik?Żródło: portal.spożwczy.pl, gift.kolecja.pl, blaggier.blogspot.com