Wykonanie
Zupa krem z
porów i
ziemniaków od niedawna stała się moją ulubioną zupą zimową. Jest prosta i bardzo smaczna , a składniki są dostępne o każdej
porze roku .
Por to warzywo bogate w potas, sód, wapń, magnez, cynk, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę C. W odpowiednim towarzystwie smakuje niezwykle!

składniki:1 duży
por4
ziemniaki1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy extra vergineok. 1 litra
wody mineralnejsól,
pieprzprzygotowanie:Oczyszczone i umyte
pory kroimy na plasterki,
ziemniaki w małą kostkę. W garnku roztapiamy
masło, dodajemy
pory i
ziemniaki, i przesmażamy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie wlewamy
wodę, i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu warzywa do miękkości ok.15-20 minut. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Miksujemy blenderem w wysokim naczyniu na max obrotach. Gotowy krem podajemy polany
oliwą z oliwek i grzankami.

Smacznego .