ßßß

Miałam do tych małych pysznych szarlotek zrobić jeszcze sos waniliowy, ale zrezygnowałam ze względu na te małe potworki, którymi są kalorie ;-)Szarlotki robi się expresowo, przepis z książki Ani Starmach " Pyszne 25 ".składniki ( 12 małych szarlotek ):5 jabłek1 łyżka soku z cytryny100 g mąki pszennej100 g kaszy mann y100 g cukru ( ja dałam 80 )100 g masłaprzygotowanie:Jabłka obrałam, starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu wymieszałam mąkę, kaszę mannę i cukier. Masło pokroiłam na mniejsze kawałeczki.Do foremek na muffinki ( wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą ) nakładałam płaską łyżkę suchych składników, na wierzchu kładłam kilka małych kawałków masła, na to 1 - 2 łyżki jabłek ( jabłka delikatnie ugniatałam łyżką ), na jabłka kolejną, cienką warstwę mieszanki suchych składników i na wierzchu po kilka małych kawałeczków pozostałego masła.Piekłam 20 minut w temp. 200 stopni.Zalecane było po upieczeniu pozostawić je w foremkach do wystygnięcia wówczas łatwiej można je wyjąć bez uszkodzenia, no ale ja nie mogłam się doczekać i wcinałam już chwilę po wyjęciu z piecyka. Ciepłe smakują bosko! Może kiedyś skuszę się na ten sos waniliowy ;).
Smacznego. :))