Wykonanie

Ten
sos jest taki smaczny, że szok ! ; -)składniki:300 g
pieczarek1 łyżka
masłasólświeżo zmielony
pieprz150 ml
śmietany 18 %
natka pietruszkikilka
suszonych prawdziwkówprzygotowanie:
suszone grzyby opłukałam, zalałam wrzącą
wodą i odstawiałam na 2 godziny. następnie na małym ogniu, gotowałam je w wodzie w której się moczyły, aż stały się miękkie. reszt y
wody w której gotowały się
grzyby nie wyl ałam, przydała się
potem.
pieczarki oczyściłam, pokroiłam na talarki. na patelni rozgrzałam
masło, wrzuciłam pokrojone
pieczarki i podsmażałam do momentu aż wytworzył się sok. dodałam pokrojone drobno ugotowane
prawdziwki i pod przykrywką dusiłam, aż
pieczarki stały się miękkie. następnie dodałam
śmietanę, wymieszałam, dolałam
grzybową wodę z ugotowanych
grzybów, doprawiłam
solą i
pieprzem do smaku. po dodaniu
śmietany nie gotowałam długo, tylko do momentu zgęstnienia sosu.gotowy sos posypałam świeżą
natką pietruszki.S macznego :-)