ßßß Cookit - przepis na Jagody Goji - co, gdzie, z czym? :)

Jagody Goji - co, gdzie, z czym? :)

nazwa

Wykonanie

Myślę, że wiele osób, których interesuje zdrowie i czysty, dobry styl życia, słyszało już o jagodach Goji. Dla jednych to nic odkrywczego, ale jak dla mnie to zupełna nowość, bo wreszcie miałam okazję ich spróbować. W ramach współpracy z firmą Vivio, otrzymałam cudne prezenty do testowania i wreszcie mogłam spróbować te słynne owoce.
Dlaczego jagody Goji są tak cenne? Przede wszystkim zawierają dużo cennych witamin i minerałów, jak ryboflawina, beta - karoten, witaminę C, E i żelazo. Są cennym źródłem błonnika, przez co świetnie wpływają na nasz układ trawienny. Zaleca się jeść je w celu wzmocnienia stawów, co dla mnie ma spore znaczenie, szczególnie, że ostatnio zwiększyłam dystans biegania. Aaaa, i przede wszystkim są niskokaloryczne, co jest dobrą wiadomością dla osób, które ściśle trzymają dietę. :)
Jednak mimo tych pozytywów należy pamiętać, jak ważne jest pochodzenie tych owoców. Często można znaleźć tanie jagody, które niestety są silnie przetworzone i zamiast pomóc, mogą podrażnić nasz układ trawienny. Czasem lepiej kupić mniej, ale lepszej jakości.
Działanie działaniem, ale w jaki sposób można jagody wykorzystać? Przede wszystkim do wszelkiego rodzaju owsianek, kasz, babeczek, ciast - przypominają nieco rodzynki, tylko są trochę bardziej kwaśne. Ja swoje wykorzystałam do babeczek pełnoziarnistych :)
Babeczki pełnoziarniste z bananem, truskawkami i jagodami Goji
Jeśli chcecie wiedzieć więcej o działaniu i właściwościach jagód, zapraszam na stronę Vivio i do sklepu - goja sklep ViVio :)
Źródło:http://the-student-cookbook.blogspot.com/2014/10/jagody-goji-co-gdzie-z-czym.html