Wykonanie
Dziś zapraszam do cookierenki na rewelacyjne, kremowe
lody o kawowej nucie. Najlepsze! Tak, wiem, że skromnością nie grzeszę, ale są naprawdę pyszne. A pisze to ta, która za
kawą nie przepada :)

Składniki (na 1 litr):200 ml
mleka2 łyżki
kakao3 łyżki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
likieru kawowego500 g
serka mascarpone120 g
cukru pudruszczypta
soli100 ml
śmietany kremówki (30 lub 36%)Przygotowanie:Połowę
mleka zagotować, w drugiej połowie wymieszać
kakao i
kawę rozpuszczalną. Dodać do gotującego się
mleka i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Gdy
kakao wystygnie dodać do niego
likier kawowy.
Mascarpone zmiksować z
cukrem pudrem i szczyptą
soli, następnie dodać
kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać
śmietanę, całość zmiksować.Masę przełożyć do maszyny do
lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta).Bez maszyny: Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny (kilkakrotnie wyciągać i miksować - co pół godziny, dzięki temu
lody będą puszyste i bez kryształków
lodu).Na 15 min. przed podaniem przełożyć
lody z zamrażarki do lodówki, by nieco zmiękły.
