Wykonanie
Oto kolejna propozycja na Wielkanoc, ale nie tylko :)Prosty pasztet z
wędzonej makreli, bez glutenu, bez dodatku tłuszczu, gotowy w pół godziny.Jak zrobicie go w formie babek, to dodatkowo będzie się ładnie prezentował na Wielkanocnym
stole :)Przepis jest mój własny, tak jakoś mnie naszło.Pasztet
makrelowy
Składniki:średnia
wędzona makrela2
jajkaduży
ogórek kiszonypół szklanki passaty pomidorowej
pieprz do smaku
Makrelę oczyszczamy z ości i skóry. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy na pianę, a
żółtka blendujemy z
makrelą i passatą. Dodajemy
ogórka pokrojonego w kostkę, a następnie
białka i delikatnie mieszamy. Doprawiamy
pieprzem - już nie solimy, bo
ryba i
ogórek są wystarczająco słone.Przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut.Smacznego!