ßßß Cookit - przepis na Pasztet z wędzonej makreli

Pasztet z wędzonej makreli

nazwa

Wykonanie

Oto kolejna propozycja na Wielkanoc, ale nie tylko :)
Prosty pasztet z wędzonej makreli, bez glutenu, bez dodatku tłuszczu, gotowy w pół godziny.
Jak zrobicie go w formie babek, to dodatkowo będzie się ładnie prezentował na Wielkanocnym stole :)
Przepis jest mój własny, tak jakoś mnie naszło.
Pasztet makrelowy
Składniki:
średnia wędzona makrela
2 jajka
duży ogórek kiszony
pół szklanki passaty pomidorowej
pieprz do smaku
Makrelę oczyszczamy z ości i skóry. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, a żółtka blendujemy z makrelą i passatą. Dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, a następnie białka i delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem - już nie solimy, bo ryba i ogórek są wystarczająco słone.
Przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/03/pasztet-z-wedzonej-makreli.html