ßßß Cookit - przepis na Ciasto ryżowe z musem truskawkowym

Ciasto ryżowe z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie nadszedł czas na zdrowy deser. A że na bazarach rządzą truskawki to i deser przyrządziłam z ich udziałem. Powstało pyszne ciasto z białego ryżu, mleka sojowego i truskawek.
Składniki:
200 gram białego ryżu (dwie torebeczki)
3,5 szklanki mleka sojowego (może być krowie lub ryżowe)
30 dkg truskawek
2 galaretki truskawkowe
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ugotowałam ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu i po ugotowaniu wrzuciłam do drugiego garnka. Zalałam mlekiem sojowym i zagotowałam. Dodałam 1 galaretkę i żelatynę i wymieszałam, zestawiłam z ognia zostawiłam na około 10 minut. W międzyczasie zmiksowałam umyte truskawki z 4 łyżkami miodu. Połączyłam składniki i miksowałam blenderem na gładką masę. Przełożyłam do formy i pozostawiłam do wystygnięcia, po czym wstawiłam do lodówki. Drugą galaretkę przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Również pozostawiłam do wystygnięcia, po czym wstawiłam do lodówki i gdy galaretka zaczęła się ścinać, polałam nią masę. Całość wstawiłam do lodówki i po kilku godzinach ciasto ryżowe z musem truskawkowym było już gotowe.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/05/ciasto-ryzowe-z-musem-truskawkowym.html