Wykonanie
Zdecydowanie nadszedł czas na zdrowy deser. A że na bazarach rządzą
truskawki to i deser przyrządziłam z ich udziałem. Powstało pyszne ciasto z
białego ryżu,
mleka sojowego i
truskawek.Składniki:200 gram
białego ryżu (dwie torebeczki)3,5 szklanki
mleka sojowego (może być krowie lub
ryżowe)30 dkg
truskawek2
galaretki truskawkowe2 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
mioduPrzygotowanie:Ugotowałam
ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu i po ugotowaniu wrzuciłam do drugiego garnka. Zalałam
mlekiem sojowym i zagotowałam. Dodałam 1
galaretkę i
żelatynę i wymieszałam, zestawiłam z ognia zostawiłam na około 10 minut. W międzyczasie zmiksowałam umyte
truskawki z 4 łyżkami
miodu. Połączyłam składniki i miksowałam blenderem na gładką masę. Przełożyłam do formy i pozostawiłam do wystygnięcia, po czym wstawiłam do lodówki. Drugą
galaretkę przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Również pozostawiłam do wystygnięcia, po czym wstawiłam do lodówki i gdy
galaretka zaczęła się ścinać, polałam nią masę. Całość wstawiłam do lodówki i po kilku godzinach ciasto
ryżowe z musem
truskawkowym było już gotowe.