ßßß Cookit - przepis na Pieczony ziemniak faszerowany twarożkiem z tuńczykiem

Pieczony ziemniak faszerowany twarożkiem z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Jeżeli macie trochę czasu i jesteście zwolennikami ziemniaków tak jak ja, to takie danie jest idealne dla Was. Samo przygotowanie jest bardzo proste, ale trzeba cierpliwie poczekać, by ziemniaki były dobrze dopieczone. A dlaczego właśnie ziemniaki? Bo wbrew powszechnej opinii wcale nie są bardzo kaloryczne (mają mniej kalorii niż przykładowo fasolka szparagowa), a przy tym zawierają wiele cennych witamin, jak chociażby witamina C, A, E, witaminy z grupy B, a przede wszystkim są dobrym źródłem skrobi i potasu.
Składniki:
2 większe ziemniaki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
0,5 opakowania jogurtu naturalnego
0,5 kostki twarogu półtłustego
Szczypiorek
Sól himalajska, pieprz czarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Dokładnie umyłam ziemniaki, wytarłam i zawinęłam każdy w osobną folię aluminiową. Włożyłam do piekarnika. W trakcie pieczenia ziemniaczków przygotowałam farsz. Twaróg rozgniotłam z tuńczykiem i dodałam jogurt naturalny. Farsz przyprawiłam lekko solą himalajską i pieprzem i umieściłam na czas pieczenia ziemniaków w lodówce. Ziemniaki powinny być gotowe po około 60 minutach. Po wyjęciu ich z piekarnika, przekroiłam wzdłuż jak na zdjęciu, lekko posoliłam i położyłam na każdym przygotowany farsz. Wierzch posypałam świeżym szczypiorkiem i podałam do stołu.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/04/pieczony-ziemniak-faszerowany.html