Wykonanie
Jeżeli macie trochę czasu i jesteście zwolennikami
ziemniaków tak jak ja, to takie danie jest idealne dla Was. Samo przygotowanie jest bardzo proste, ale trzeba cierpliwie poczekać, by
ziemniaki były dobrze dopieczone. A dlaczego właśnie ziemniaki? Bo wbrew powszechnej opinii wcale nie są bardzo kaloryczne (mają mniej kalorii niż przykładowo
fasolka szparagowa), a przy tym zawierają wiele cennych witamin, jak chociażby witamina C, A, E, witaminy z grupy B, a przede wszystkim są dobrym źródłem
skrobi i potasu.
Składniki:2 większe
ziemniaki1 puszka
tuńczyka w sosie własnym0,5 opakowania
jogurtu naturalnego0,5 kostki
twarogu półtłustego
SzczypiorekSól himalajska,
pieprz czarnyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Dokładnie umyłam
ziemniaki,
wytarłam i zawinęłam każdy w osobną folię aluminiową. Włożyłam do piekarnika. W trakcie pieczenia ziemniaczków przygotowałam farsz.
Twaróg rozgniotłam z
tuńczykiem i dodałam
jogurt naturalny. Farsz przyprawiłam lekko
solą himalajską i
pieprzem i umieściłam na czas pieczenia
ziemniaków w lodówce.
Ziemniaki powinny być gotowe po około 60 minutach. Po wyjęciu ich z piekarnika, przekroiłam wzdłuż jak na zdjęciu, lekko posoliłam i położyłam na każdym przygotowany farsz. Wierzch posypałam świeżym
szczypiorkiem i podałam do stołu.