Wykonanie

Składniki:1/2
gruszki1
jogurt owocowy6 łyżek crunchy
bananowego SantePrzepis:
Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do szklanki nakładamy najpierw crunchy, następnie połowę opakowania
jogurtu owocowego, startą
gruszkę i przykrywamy ją pozostałą częścią
jogurtu . Na koniec przykrywamy całość warstwą crunchy. Prosto, lekko i pysznie!


Crunchy
bananowe zawiera 7,1 % błonnika pokarmowego. Dzięki takiej zawartości stanowi ono doskonałe uzupełnieniem codziennej zbilansowanej diety. Oprócz błonnika Crunchy
bananowe jest źródłem składników mineralnych i witamin, potrzebnych organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu. Fosfor i mangan przyczyniają się do utrzymania zdrowego stanu kości i zębów oraz przeciwdziałania stresowi oksydacyjnemu oddziałującym na komórki organizmu.Swoją nazwę Crunchy zawdzięcza chrupkiej konsystencji. Samo słowo „crunchy” pochodzi z
języka angielskiego i oznacza przymiotnik …”chrupki”. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaprosić do spróbowania chrupkiego
musli, by się przekonać o słuszności tego określenia, korzystając z całego bogactwa jakie nam oferuje.Wartość odżywcza w 100g crunchyWartość energetyczna 1838 kJ (438 kcal)
Białko 7,3gTłuszcz15,2g w tym kwasy tł nasycone 5,5gjednonienasycone5,5gwielonienasycone2,9gWęglowodany64,4g w tym
cukry28,5gBłonnik pokarmowy7,1g w tym β-glukan1,7gSód0,06gTiamina0,22mg (20%)*Kwas foliowy36,1µg (18%)*Fosfor205,9mg (29%)*Żelazo2,2mg (16%)*Magnez65,4mg (17%)*Cynk1,5mg (15%)**% zalecanego dziennego spożycia