Wykonanie
Składniki:1 łyżka
siemienia lnianego niemielonego1 szklanka
mleka1
bananPrzepis:
Siemię lniane podprażamy na suchej patelni pod przykrywką przez 5 minut na dużym ogniu, ciągle potrząsając patelnią. Następnie przesypujemy siemię do młynka i miksujemy je na "
mąkę". Do miseczki wkładamy pokrojonego w plastry
banana i zalewamy go
mlekiem. Blenderem miksujemy całość. Następnie dodajemy zmielone siemię i mieszamy. Podajemy schłodzone.

Siemię lniane jest źródłem
białka i błonnika pokarmowego, witamin: niacyny, kwasu foliowego, witaminy B1 i B6 oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do sałatek lub rozdrobnione ze szczyptą
soli i posypane na kanapce.Wartość odżywcza w 100g produktuWartość energetyczna 2115kJ (513 kcal)
Białko 19,8gTłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 41,9g3,7gWęglowodany w tym
cukry 1,0g0,5gBłonnik pokarmowy 26,4gSód 0,03gWitamina B60,47mg (33%)*Tiamina (wit.B1)1,64mg (149%)*Niacyna (wit.PP)8 mg (50%)*Kwas Foliowy 87µg (43%)*Potas 813mg (41%)*Magnez 392mg (104%)*Fosfor 642mg (92%)*Żelazo 5,7mg (41%)*Cynk 4,3mg (43%)*Wapń 255mg (32%)**% zalecanego dziennego spożyciaWięcej ciekawych informacji o produktach firmy Sante znajdziecie na ich stronie i fb .