ßßß Cookit - przepis na 115. Pijane jabuszka

115. Pijane jabuszka

nazwa

Wykonanie

Witam, na dzisiejszy wieczór postanowiłam sprawdzić stary przepis. Ten deser co prawda najlepszy jest na zimowe popołudnie, ale jako letni deser też świetny. Deser możemy podać z pozostałym winem,które będzie idealnym dopełnieniem całości.
Składniki:
4 soczyste kwaśne jabłka
8 łyżek miodu lipowego
8 łyżeczek masła
500 ml pół wytrawnego czerwonego wina Celebro
mielony cynamon
Przygotowanie:
Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym wydrążoną stroną do góry, w każde nalewamy miodu.
Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem, całość podlewamy winem .
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35 min, podlewając kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem.
Podajemy na zimno lub ciepło.
Zapach tego deseru jeszcze długo po zjedzeniu będzie się unosić w powietrzu.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/08/115-pijane-jabuszka.html