Wykonanie
Witam, na dzisiejszy wieczór postanowiłam sprawdzić stary przepis. Ten deser co prawda najlepszy jest na zimowe popołudnie, ale jako letni deser też świetny. Deser możemy podać z pozostałym
winem,które będzie idealnym dopełnieniem całości.Składniki:
4 soczyste kwaśne
jabłka8 łyżek
miodu lipowego8 łyżeczek
masła500 ml pół
wytrawnego czerwonego wina Celebromielony
cynamonPrzygotowanie:
Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym wydrążoną stroną do góry, w każde nalewamy
miodu.Nakładamy na wierzch po łyżeczce
masła, posypujemy
cynamonem, całość podlewamy
winem .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35 min, podlewając kilka
razy w trakcie pieczenia powstałym sosem.Podajemy na zimno lub ciepło.Zapach tego deseru jeszcze długo po zjedzeniu będzie się unosić w powietrzu.