ßßß
Składniki na 6 porcji:500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%6 żółtek1/3 szklanki białego cukru5 łyżek brązowego cukru1 laska waniliiWykonanie:W rondelku powoli zagotowujemy śmietankę z wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii, na czas gotowania dodaję również samą laskę, którą wyciągam po zagotowaniu . Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.Żółtka ubijamy z cukrem, ale nie do końca, nie na puszysto.Do ubitych żółtek powoli dolewamy ciepłą śmietanę jednocześnie mieszając i starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.Napełniamy foremki, wlewając krem przez sitko.Wstawiamy na 45 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni.Ostudzony krem schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc krem musi zgęstnieć.Każdy krem posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i karmelizujemy, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.Do karmelizacji cukru używamy specjalnego palnika. Można też włożyć pod mocno rozgrzany grill w piekarniku. Rozgrzewamy tylko górną spiralę i zapiekałam krem bardzo krótko. Pod dobrze rozgrzanym grillem, już nawet po 15 sekundach, cukier może się zacząć przypalać. Wtedy krem będzie gorzki i niesmaczny.