Wykonanie
Po kilkudniowej nieobecności spowodowanej wyjazdami w pracy powracam z hukiem:). Moja pierwsza w życiu Pavlova to taka wilka
beza z
owocami i
bitą śmietaną.Dzieci w australijskim masterchef junior robią z zamkniętymi oczami więc myślę nic trudnego i tak niby nic trudnego a jednak trzeba o kilku ważnych elementach pamiętać:
cukier puder i inne dodatki do piany należy dodać odpowiednio wcześniej żeby nie przebić
białek, podczas oddzielania
białek trzeba uważać żeby
żółtko żadne nie wpadło do
białek, odpowiedni talerz płaski żeby nie miał zagięć do góry bo opadnie. Ja podczas pierwszej próby popełniłem pierwszy błąd, Przepiłem pianę zbyt późno dodałem
cukier puder i po zabawie co nie znaczy, że jest nie dobre po prostu się rozlała zbyt mocno i drugi błąd jedyny wielki talerz dostępny to kwadratowy, który idzie lekko do góry i po dodaniu
bitej śmietany beza opadła. To moje spostrzeżenia, jedno jest pewne BĘDZIE DRUGA!!!!Przepis został pożyczony z: http://www.mojewypieki.com

Składniki:6
białek300 g
cukru pudru1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją
skrobią ziemniaczaną)1 łyżeczka
białego octu winnego500 ml
śmietany kremówkiowoce sezonowe lub z puszkiWykonanie:Pod koniec ubijania dodajemy powoli
cukier puder skrobię i
ocet winny.Na blachę wykładamy papier do pieczenia i wylewamy w jedno miejsce pianę i wstawiamy do rozgrzanego do 180*C piekarnika na 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150*C na 1 , 5 godziny. NIE UŻYWAMY TERMOOBIEGU.
Bezę należy wystudzić powoli w piekarniku.
Śmietanę ubijamy bez dodatku
cukru.Na chłodną
bezę wykładamy
bitą śmietanę i nakładamy pokrojone w kostkę
owoce.


Smacznego!!!!