Wykonanie
Wersja mini klasycznego deseru, który prezentowałam tu . Do przygotowywania
bezy podchodzę z lekkim stresem, gdyż nie zawsze wychodzą takie jakie sobie wymarzę. Ale nie ma co się zniechęcać, bo gdy się powiedzie, deser nie ma sobie równych.Te
spody wyszły bardzo smaczne, z dodatkiem
bitej śmietany i
owoców idealne:)

Składniki na 14
spodów:8
białek400g
cukru pudru2 łyżki
skrobi ziemniaczanej2 łyżki
białego octu winnego500ml
śmietany kremówkiowocePiekarnik nagrzać do 180st. C.
Białka ubić (np. mikserem) na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce
cukru, gdy się ubiją połączyć ze
skrobią i
octem. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około 10cm (np. od większego kubka). Na
okręgi wyłożyć ubite
białka i równomiernie rozłożyć.Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180st. C i po chwili zmniejszyć temperaturę do 150st. C. Piec 40-50min. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ponakładać na blaty z
bezy, ułożyć
owoce.Smacznego:)