ßßß Cookit - przepis na Mini pavlova

Mini pavlova

nazwa

Wykonanie

Wersja mini klasycznego deseru, który prezentowałam tu . Do przygotowywania bezy podchodzę z lekkim stresem, gdyż nie zawsze wychodzą takie jakie sobie wymarzę. Ale nie ma co się zniechęcać, bo gdy się powiedzie, deser nie ma sobie równych.
Te spody wyszły bardzo smaczne, z dodatkiem bitej śmietany i owoców idealne:)
Składniki na 14 spodów:
8 białek
400g cukru pudru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki białego octu winnego
500ml śmietany kremówki
owoce
Piekarnik nagrzać do 180st. C.
Białka ubić (np. mikserem) na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru, gdy się ubiją połączyć ze skrobią i octem. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około 10cm (np. od większego kubka). Na okręgi wyłożyć ubite białka i równomiernie rozłożyć.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180st. C i po chwili zmniejszyć temperaturę do 150st. C. Piec 40-50min. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ponakładać na blaty z bezy, ułożyć owoce.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/09/mini-pavlova.html