Wykonanie
Istnieje wiele opinii o
pieczywie. Jedni nie wyobrażają sobie życia bez
bułek, bajgli,
bagietek i
chałek, inni pieką
chleb we własnym zakresie lub poszukują dostawców naturalnych produkcji, a jeszcze inni całkiem wypierają
pieczywo z diety. Kto ma rację?
CIEMNE PIECZYWOPełnoziarniste pieczywo ma mnóstwo poprawiającego trawienie błonnika, jednak może podrażniać żołądek. Sprawdźmy jakie ma plusy i minusy:
JASNE PIECZYWOA co można powiedzieć o jasnym chlebie? Jest delikatny, ale zawiera mniej składników odżywczych niż
chleb ciemny.Jednak jest niezastąpiony w diecie lekkostrawnej.
Pieczywo jest jednym ze źródeł węglowodanów. Węglowodany to związki organiczne będące najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. U zdrowych osób węglowodany powinny stanowić 60-70% posiłku. Osoby, które całkowicie wykluczają węglowodany ze swojej diety, ryzykują bardzo wiele poważnych problemów zdrowotnych, Z drugiej jednak strony specjalistyczne badania dowiodły, że dieta zawierająca nadmierną ilość
cukru (najprostszych węglowodanów) zaburza prace ośrodkowego układu nerwowego. Nadmierne spożywanie węglowodanów może także powodować osłabienie trzustki produkującej insulinę, a to z kolei sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2.OKAZUJE SIĘ, ŻE KAŻDY MA TROCHĘ RACJIUMIAR - to najlepsze rozwiązanie. Nie warto popadać w skrajności. Najlepszy w odżywianiu, jak również w każdej innej sferze życia jest umiar . Warto samemu piec
pieczywo, ale jeśli nie ma ku temu warunków można poszukać dostawcy naturalnego i zdrowego
pieczywa. Czytajmy etykiety - to najlepszy sposób, by znaleźć dobre
pieczywo, bez litanii konserwantów i spulchniaczy w składzie. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na każdy rodzaj
pieczywa, o ile nie mamy konkretnych schorzeń i wskazań medycznych. Każdy ma możliwość wyboru i świadomego spożywania takiego
pieczywa, jakie uważa dla siebie za najodpowiedniejsze.Ja lubię własnoręcznie pieczony chlebek na zakwasie - PRZEPIS NA
CHLEB, czasem zdarza mi się eksperymentować - PRZEPIS NA
CHLEB OLIWKOWY Z PESTO, a czasami po prostu kupuję
chleb w pobliskim spożywczaku.A jakie
pieczywo Ty najchętniej wybierasz?