ßßß

Składniki na 4 porcje :500g świeżej brukselki50g pokrojonego w kostkę serka topionego(o obniżonej zawartości tłuszczu)90ml chudego mlekałyżeczka soku z cytryny1 łyżka utartego parmezanuObrać brukselki (odciąć końce i ściągnąć pociemniałe liście). Gotować w osolonej wodzie 10 minut, aż brukselka będzie miękka.W małym rondelku umieścić pokrojony w kostkę topiony serek, wlać mleko i sok z cytryny. Ogrzewać na wolnym ogniu, aż do roztopienia sera.Brukselkę odcedzić, przełożyć do jednego dużego, lub 4 małych naczyń żaroodpornych, polać sosem serowym, posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 º C na 10-15 minut, do zapieczenia sera.Brukselkę podawać gorącą, można posypać słodką papryką.
1 PORCJA to ok. 80kcal,węglowodany: 6g, białko: 6g, tłuszcz: 4gSMACZNEGO!