Wykonanie
Nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych są
jajka - kolorowe pisanki,
jajka faszerowane różnego typu pastami (z reguły też jajecznymi), w sałatkach jajecznych, w pieczeniach, w galaretkach, babkach, ciastach i deserach. Święta to najlepszy czas na zajadanie się wszystkimi tymi fantastycznymi potrawami.

Jednak często nasuwa się pytanie: czy można
jajka jeść bezkarnie? W Święta oczywiście tak :) bo co to za Wielkanoc bez jajek? Do niedawna jeszcze panowało przekonanie, że nie wolno jeść za dużo
jajek, gdyż mają bardzo dużo cholesterolu (owszem 200mg w samym
żółtku, gdy dzienna zalecana norma wynosi 300mg), ale nie udowodniono, że cholesterol z
jajek jednoznacznie wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu w organizmie. Dlatego pragnę
jajko trochę "odczarować" i przyjrzeć się co jeszcze w nim
siedzi.
Jajko czy kura? Abstrahując już od tego co było pierwsze,
jajko pod względem odżywczym jest produktem bezkonkurencyjnym. Po pierwsze zawiera w sobie świetnie przyswajalne (w 94%) aminokwasy egzogenne, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i musi dostarczać je z pożywieniem. Ponadto w
jajku odnajdziemy szereg witamin: A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, w
białku pod skorupką witaminę C, zaś w
żółtku beta-karoten i luteinę. To nie wszystko, znajdziemy w nim także cenne składniki mineralne: potas, magnez, sód, miedź, fosfor, cynk oraz wapń oraz kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3.A co z tym cholesterolem? Nie da się ukryć, że w jajkach jest go sporo, ale z drugiej strony są w nim też substancje, które pomagają się z nim uporać. Po pierwsze lecytyna - rozbija cholesterol na malutkie cząsteczki i nie pozwala żeby przyklejał się do ścianek tętnic. Badania prowadzone na Uniwersytecie w Kansas wykazały, że cholesterol zawarty w jajkach nie przyczynia się do rozwoju miażdżycy, ponieważ towarzyszy mu inny związek – fosfatydylocholina, która zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 także pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów we
krwi.pomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziomu trójglicerydów we
krwi.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/jaka-wartosc-odzywcza-ma-jajko_33713.htmlpomagają pozbyć się cholesterolu i obniżają poziomu trójglicerydów we
krwi.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/jaka-wartosc-odzywcza-ma-jajko_33713.htmlccIle można jeść jajek? WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10
jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do kotletów, ciast,
makaronu. Według
polskich dietetyków i kardiologów osoby zdrowe mogą jeść 1
jajko dziennie. Ale ten, kto ma podniesiony poziom cholesterolu - maksymalnie 2-3
jaja tygodniowo (właściwie
żółtka, bo
białka można jeść bez ograniczeń). Im więcej spożywamy warzyw,
owoców, a mniej potraw obfitujących w
tłuszcze zwierzęce, tym częściej możemy pozwolić sobie na
jajko.Najlepiej przyswajalne są
jajka ugotowane na miękko. Wielbiciele
jajek na twardo muszą bowiem liczyć się ze znacznymi stratami witamin oraz z obniżeniem wartości odżywczej
jajka.Kupując
jajka w sklepie, mamy do wyboru wiele rodzajów
jajek. Jak kupić dobre jajka? Czytać co "etykiety", w przypadku
jajek będą to wytłoczone (pieczątką) numerki na skorupce.Co oznaczają numerki na jajach? Na
jajku zakupionym w sklepie znajduje się następujący nadruk:

X - XX - XXXXXXXXX - sposób chowu:0 - chów ekologiczny -
kurki biegają sobie po podwórku, dziubią trawkę, jedzą kamyczki i są szczęśliwe. Niosą piękne, duże i smaczne
jajka.1 - chów z wolnym wybiegiem -
kurki są trzymane w zamknięciu, ale mogą wychodzić na wybieg.2 - chów ściółkowy -
kurki przebywają w zamkniętym pomieszczeniu (pewnie jakiejś hali), mogą sobie biegać, ale nie wychodzą na zewnątrz.3 - chów klatkowy - biedne
kurki trzymane w małych klatkach, karmione paszą, życie spędzają na robieniu
jajek, te są najmniej szczęśliwe.

XX - Kod
kraju, np.PL - PolskaDE - NiemcyNL - HolandiaXXXXXXXX - Weterynaryjny Numer Identyfikacji ProducentaWarto czytać etykiety, nawet te na jajkach :) Dzięki temu mamy świadomość tego co jemy.Teraz pozostaje mi już tylko życzyć:ZDROWYCH, SPOKOJNYCH, RODZINNYCH i POGODNYCH ŚWIĄT,oraz SMACZNEGO
JAJKA !