Wykonanie
Do mojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną
konfiturę. Tym razem
pora na
jagody.Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy.

Czas przygotowania: 1 , 5 hSkładni na 400 ml
konfituryKoszt przygotowania: 12 , 00 złSKŁADNIKI:1 kg świeżych
jagód150 g
cukru kryształPRZYGOTOWANIE:
Jagody myjemy i osuszamy.Owce przekładamy do garnka i dodajemy 150 g
cukru.Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na średnim ogniu, aby
jagody się zagotowały i puściły sok.Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż
syrop zacznie gęstnieć.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się
owoców.Kiedy
syrop zacznie gęstnieć po ok. 50 min. musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę
konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli
konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.Gorącą
konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy
konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką.Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia.