Wykonanie
Smak dzieciństwa wielu osób, ale nie mojego :), za to smak dzieciństwa mojego syna :) bez miksera, bez piekarnika, błyskawiczne :)
ryż preparowany naturalny 60 gram
krówki 120 gram ( u mnie 8 sztuk)4 płaskie łyżki
kakao naturalnego160 gram
masłaMasło roztopić z
krówkami na małym ogienku, mieszając cały czas (najlepiej nie dopuścić do zagotowania). Następnie dodać
kakao i dobrze wymieszać, wyłączyć gaz. Do gorącej masy wsypać
ryż i mieszać delikatnie cały czas, by masa oblepiła równomiernie
ryż.Odczekać 5 minut i z gorącej (nie poparzmy się) masy mokrymi rękami lepimy kuleczki w maksymalnie 4 ruchach. Robimy tak: moczymy ręce pod bieżącą
wodą, formujemy kuleczkę, układamy ją na papierze do pieczenia i znów myjemy ręce i lepimy następną, w 3 - 4 ruchach. Jeśli ręce będziemy moczyć w misce z
wodą wtedy
woda szybko się zabrudzi i kulki będą się trudno lepiły, także tylko pod bieżącą
wodą (przetestowane wielokrotnie).Kuleczki wstawiamy na 2 godzinki do lodówki do stężenia i
potem można już pałaszować.Z podanych proporcji wyszło mi 14 kuleczek wielkości 1,5
orzecha włoskiego.
