ßßß Cookit - przepis na Szyszki z ryżu i krówek

Szyszki z ryżu i krówek

nazwa

Wykonanie

Koleżanka, która podobnie jak ja kompletowała dziś "spis treści" na przyjęcie urodzinowe swojego nastoletniego dziecka (wszystkiego najlepszego Aniu ! :) natknęła mnie dobrym pomysłem na przygotowanie smakołyku naszego dzieciństwa - szyszek z preparowanego ryżu i krówek ciągutek.
Wydrukowała mi nawet przepis, ale oczywiście kartka została na biurku w pracy i musiałam wysilać swoje szare komórki, żeby przypomnieć sobie, jak to z tymi szyszkami miało być...
Jak zwykle niezawodny w takich systuacjach jest dr google - wyszperał mi szyszkowych odsłon do wyboru - do koloru.
Uzbrojona w składniki, gumowe rękawiczki i pomoc Amelki przystąpiłam do dzieła. Wizuale efekty poniżej - zaś smakowe zgodnie ze słodkim oczekiwaniem:)
Składniki
ok 1 kg krówek (tych ciągnących się)
160 g ryżu preparowanego (2 opakowania)
150 g masła
2 łyżki kakao (myślę, że można dać więcej, bo ciemne za jasne wyszły;)
Krówki rozpakować z papierków - uwaga - przy tej czynności ich ilość może ulec drastycznemu zmniejszeniu!;) wrzucić do rondla, dodać masło i rozpuścić na małym ogniu, mieszając (i uważając, by nie przypalić rondla). Po uzyskaniu jednolitej masy odstawić z ognia, przelać połowę do innego naczynia, dołożyć do niej kako i dokładnie wymieszać. Do każdej porcji wsypać połowę porcji preparowanego ryżu (u mnie po jednym opakowniu), dokładnie połączyć krówkową masę z ryżem i formować szyszki. Super sprawdziły się przy tym zadaniu gumowe rękawiczki:)
Uwaga: Chciałam, by moje szyszki były lekko wilgotne i stanowiły połączenie smaków zarówno ryżu jak i pysznych krówek, natomiast z powodzeniem możecie zwiększyć ilość ryżu (nawet o połowę) jeżeli chcecie, by były mniej slodkie a bardziej chrupiąco-ryżowe.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/09/smak-dziecinstwa-szyszki-z-ryzu.html