ßßß
Kuchnia włoska wykreowała kilkaset kształtów pasty, jednak ta mnogość ma swoje uzasadnienie. Choć wszystkie makarony sporządzone są z tego samego rodzaju ciasta, to każdy z nich pasuje do innego sosu. Jeśli chodzi o dostępność form, Barilla zdecydowanie wygrywa na polskim rynku, bowiem w asortymencie marki znajdziemy ponad 20 różnych makaronów. Jak jednak wybrać odpowiedni makaron do obiadu?
Pierwsze przykazanie głosi, że im makaron jest cieńszy, tym sos z którym należy go podać powinien mieć lżejszą, bardziej płynną konsystencję. Kolejna zasada, o której muszą pamiętać szczególnie miłośnicy zapiekanek, mówi, że do pieca najlepiej nadają się makarony grubsze i większe. Pamiętajcie także, że na rodzajach pasty posiadających dużo ,,próżni” utrzyma się więcej sosu, a makaron żłobkowany łączy się z sosem znacznie łatwiej niż ten gładki. Aby makaron przesiąkł smakiem sosu, możecie odcedzić go dwie minuty przed końcem czasu gotowania i podgrzewać trzy minuty w naczyniu z sosem, cały czas mieszając.