Wykonanie
Czasami tak mam, że nachodzi mnie ochota na parę składników. Chodzę po sklepie i wymyślam co by tu.. I tak oto powstała ta
tarta. Prosta, mało składników ale zapewniam Was, że połączenie genialne. Zaskoczy nie jedno podniebienie.Składniki:- ciasto na tartę słoną ( tak, tak idę na łatwiznę o jej :-P )- 3
czerwone cebule- 1/2 szklanki
cukru- 1
ser kozi- 2 chorizo (ja kupiłam z
figami)- liście
szpinaku do dekoracji- opcjonalnie lampka
wina słodkiego Porto
Przygotowanie:Ciasto wykładam na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wsadzam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - piekę 20 minut. W tym czasie
cebulę kroję w piórka, wrzucam na rozgrzaną patelnię z roztopionym
masłem i duszę na małym ogniu. Podlewam
winem - czekam aż odparuje i wsypuje
cukier. Mieszam tak długo aż się rozpuści i zgęstnieje.
Konfiturę nakładam na tartę, rozprowadzam ją po całości równomiernie. Układam pokrojone w plasterki chorizo,
kozi ser i zapiekam jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dekoruje kilkoma listkami
szpinaku.