Wykonanie
Uwielbiaaaaam!!! Nie ma lepszej zupy na kaca, bije nawet rosół. A po ekscesach urodzinowych w weekend jest jak znalazł. Zupa, którą zawsze jem kiedy zamawiam sushi. Przepis i zdjęcie mam dzięki uprzejmości Haiku. Na ich blogu http://www.sushi-blog.pl dowiecie się czym jest zupa Miso, znajdziecie też ciekawostki o sushi, przepisy i świetne zdjęcia. Smacznego!
![](/Data/Images/abitepl.blogspot.com\2013_slash_09_slash_japonska-zupa-miso/l/1449643292.jpg)
Składniki: (na 1 osobę)- szklanka
bulionu dashi- łyżeczka ciemnej pasty miso- 50 g
tofu- łyżeczka suszonych wodorostów-
porPrzygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę i wkładamy do miseczek, w które będziemy nalewać zupę.
Bulion dashi zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień. Wodorosty moczymy w ciepłej wodzie.
Pora kroimy na bardzo cienkie paseczki. Rozcieramy pastę miso z odrobiną
bulionu i
wody. Do gorącego
bulionu dashi wrzucamy wszystkie przygotowane składniki i ogrzewam mieszając około 1-2 minuty - nie gotujemy. Na sam koniec dodajemy
pora i przelewamy zupę do miseczek.Zupa miso powinna być przygotowywana na bieżąco, na świeżo. Odgrzewana
traci swój wyborny smak.