ßßß Cookit - przepis na Japońska zupa miso

Japońska zupa miso

nazwa

Składniki

Wykonanie

Uwielbiaaaaam!!! Nie ma lepszej zupy na kaca, bije nawet rosół. A po ekscesach urodzinowych w weekend jest jak znalazł. Zupa, którą zawsze jem kiedy zamawiam sushi. Przepis i zdjęcie mam dzięki uprzejmości Haiku. Na ich blogu http://www.sushi-blog.pl dowiecie się czym jest zupa Miso, znajdziecie też ciekawostki o sushi, przepisy i świetne zdjęcia. Smacznego!
Składniki: (na 1 osobę)
- szklanka bulionu dashi
- łyżeczka ciemnej pasty miso
- 50 g tofu
- łyżeczka suszonych wodorostów
- por
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę i wkładamy do miseczek, w które będziemy nalewać zupę. Bulion dashi zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień. Wodorosty moczymy w ciepłej wodzie. Pora kroimy na bardzo cienkie paseczki. Rozcieramy pastę miso z odrobiną bulionu i wody. Do gorącego bulionu dashi wrzucamy wszystkie przygotowane składniki i ogrzewam mieszając około 1-2 minuty - nie gotujemy. Na sam koniec dodajemy pora i przelewamy zupę do miseczek.
Zupa miso powinna być przygotowywana na bieżąco, na świeżo. Odgrzewana traci swój wyborny smak.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/09/japonska-zupa-miso.html