Wykonanie

Któż
winem czerwonym raczyć się nie lubi? A co do wina? U nas zwykle
sery...
camemberty, pleśniowe, dojrzałe i dojrzewające, czasem niezłe śmierduchy :) Poszukujemy i odkrywamy. Ostatnio trafił nam się strzał w dziesiątkę, więc stwierdziliśmy, że warto się takim trafem podzielić. Dostępny w Biedronce przy okazji ostatniej akcji z
winami portugalskimi
ser Saloio Gourmet - dojrzewający z
mleka krowiego, koziego i owczego. Bardzo nam przypadł do gustu - jest zwięzły i dość słony, więc trzeba go było nieco zneutralizować :) Dobrałam mu do towarzystwa
roszponkę i
granata i powstała taka oto
sałatka...


Składniki:120 g
roszponki150 g
sera Saloio Gourmet dojrzewającego z
mleka krowiego, koziego i owczego1 duży dojrzały
granat60 ml
oliwy z oliwekRoszponkę układamy na salaterce, na to ucieramy na tarce
ser, posypujemy nasionami
granata i polewamy
oliwą z oliwek. Nic prostszego a doznania szałowe :)
Słodycz granata cudownie balansuje z tym słonym
serem.
