Wykonanie
Witam Was wspaniałym przepisem na
lody porzeczkowe... w te upalne dni w sam raz dla ochłody :)Przygotowanie ich wymaga nieco czasu w przypadku tych, którzy nie posiadają, tak jak ja, maszyny do
lodów, ale zapewniam Was, że są wspaniałe i warto je zrobić :) Dzieci tak nie mogły się doczekać
lodów, że asystowały mi podczas zdjęć :)Użyjcie dowolnej
konfitury, a i tak będą pyszne, a sklepowe mogą się "schować" :)Oryginalny przepis znalazłam u Doroty tutaj i dokonałam małej modyfikacji :)... a jutro przepis na
lody jogurtowe...
Składniki:250 ml
śmietanki 30%,250 ml
mleka 3,2 %,30 dag
konfitury porzeczkowej (lub jak ktoś woli inne smaki, malinowej, truskawkowej; autorka przepisu podaje świeże,
owoce zasypane
cukrem i podgotowane).1/3 szklanka
cukru,2
żółtka.
Żółtka ucieramy z
cukrem na kogel-
mogel. Masa musi być puszta i jasna. W międzyczasie
mleko wraz ze
śmietanką doprowadzamy do wrzenia i na chwilkę odstawiamy (2 minuty). Do ubitej masy jajecznej wlewamy połowę gorącego
mleka ze
śmietanką, cały czas mieszając. Następnie przelewamy masę do pozostałej
śmietanki z
mlekiem, wstawiamy na bardzo mały płomień i podgrzewamy masę do lekkiego zgęstnienia. Masa nie może się zagotować. Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy zmiksowaną
konfiturę porzeczkową. Dokładnie mieszamy. Następnie całość należy schłodzić w lodówce. Później przekładamy nasze
lody do zamrażalnika i mieszamy łyżką co pół godziny, żeby nie powstały cząsteczki
lodu. Trwa to do 5 godzin.