Wykonanie
Wymyśliłam sobie takie niecodzienne połączenie i wyszła mi z niego wspaniała
konfitura o rubinowej barwie i konsystencji musu :) Kwaśny smak
porzeczek w połączeniu ze słodkim
ananasem balansują się nawzajem. Jedyna wada czasochłonność, ale warto poświęcić trochę czasu, by
mieć w domowej spiżarce takie rarytasiki:)Moje rady jak kupić dobrego i smacznego
ananasa:Musi
mieć zielone liście, jeśli najmniejszy liść wyrwiemy bez problemu, to znaczy, że
ananas jest dojrzały.Jeśli powąchamy
ananasa i będzie miał nieprzyjemny "
alkoholowy" zapach, to znaczy że jest zepsuty.
Składniki:1 kg
porzeczki białej,1,5 kg obranego
ananasa (ja kupiłam dwa
ananasy),0,5
cukru,
Porzeczkę obieramy, wrzucamy do garnka z grubym dnem.
Ananasa obieramy pozbywając się środka oraz grubej skóry. Oczka jakie zostaną, najlepiej wydłubać łyżeczką albo małym nożykiem.
Ananasa kroimy w kostkę - ok. 1 kg wrzucamy do
porzeczek i zasypujemy
cukrem. Następnie gotujemy przez godzinę. Całość przecieramy, aby pozbyć się pestek. Do przetartego
dżemu wrzucamy pozostałe 0,5 kg
ananasów i gotujemy do zgęstnienia przez ok. 2 godziny.