Wykonanie

Kiedy u Cukrowej Wróżki zobaczyłam przepis na ten sernik, nie mogłam się oprzeć, szczególnie że wciąż poszukuję ciast na tegoroczną Wielkanoc. Ten przysmak jest wyjątkowy, bo jeden ze składników stanowią pyszne, karmelizowane
płatki kukurydziane, których zapachowi i smakowi nie można się oprzeć. Z pewnością jeszcze kiedyś je wykorzystam :)SERNIK Z KARMELIZOWANYMI
PŁATKAMI KUKURYDZIANYMISkładniki na blachę 25x35cm:140g
płatków kukurydzianych2 łyżki
cukru3 łyżki
mleka w proszku90g
masłaDodatkowo (spód):2 szklanki
mąki200g
masła½ szklanki
cukruszczypta
soliI jeszcze (masa):600g
twarogu sernikowego (użyłabym więcej, nawet 1kg)szklanka
cukru2
jajka (jak więcej
twarogu, to i więcej
jajek – 3 :))
Masło (z pierwszej części składników) roztopić, wymieszać
cukier,
sól i
mleko w proszku. Lekko pokruszyć
płatki, dodać do nich stopione
masło wymieszane z suchymi składnikami. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, piec w temperaturze 140°C przez około 30 minut. Wystudzić.

Spód:
Masło utrzeć z
cukrem, dodać przesianą
mąkę i połowę karmelizowanych
płatków. Miksować do powstania okruchów, wgnieść je w formę (wyłożoną papierem do pieczenia).Masa: Utrzeć
twaróg z
cukrem, dodać
jajka i drugą połowę
płatków. Wyłożyć na przygotowany spód.Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C (ja dodatkowe 10 piekłam na samej dolnej grzałce, żeby spód się ładnie zrumienił)