Wykonanie
Zapiekane
ziemniaki to wspaniały dodatek do
mięs, zamiennik tradycyjnych gotowanych
ziemniaków i zdrowsza alternatywa od frytek. Proste wykonanie jednak przy wodnistych ziemniakach trzeba uważać, gdyż mogą się ugotować, a nie upiec. Mój przepis i postępowanie z nimi są sprawdzone, dlatego wychodzą zawsze chrupiące :)Składniki:

1,5 kg
ziemniaków1 płaska łyżeczka
oregano1 płaska łyżeczka
bazylii1 łyżka
olejuPrzygotowanie:Obrane, umyte
ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy
ziemniaki z zachowaniem niewielkich odstępów i smarujemy
olejem używając pędzla. Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.Następnie przekładamy
ziemniaki na drugą stronę, znów smarujemy
olejem oraz posypujemy
bazylią,
oregano i zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. Podany czas jest przybliżony dlatego dobrze co jakiś czas patrzeć czy
ziemniaki zarumieniły się.Smacznego!