Wykonanie
Większośc z Was sezon grillowy już pewnie dawno rozpoczęła. My miałyśmy okazję dopiero w ten weekend skosztować dań z grilla. Dzisiaj chciałyśmy zaprezentować Wam pierwsze danie z grilla na naszym blogu (choć zapewniamy, że na pewno nie ostanie!) Są to delikatne szaszłyki z
kurczaka z
brzoskwiniami. Niezwykle smaczne, lekkie o delikatnym unikalnym smaku!
Czas przygotowania: 25 minut (oraz 3h marynowania
mięsa)Ilość porcji: ok. 8 szaszłyków
Składniki:500 g
mięsa z kurczakaPół puszki
brzoskwińJogurt naturalny około 150mlŁyżeczka
soku z cytrynyPrzyprawa złocista do kurczakaMięso myjemy i tniemy na kawałki. Do miski wlewamy
jogurt naturalny,
sok z cytryny i dodajemy
przyprawę złocistą do kurczaka.
Przyprawy dajemy na tyle by
jogurt zmienił kolor, ale mniej niż pół opakowania, gdyż
kurczak będzie później za słony. Wkładamy
kurczaka do marynaty i zostawiamy na około 3h. Jeśli nie mamy tyle czasu by
mięso się marynowało, umieszczamy je w lodówce, wtedy szybciej złapie aromat przypraw.
Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy na kawałki nieco większe niż
kurczaka. Nakłuwamy na patyczki na przemian
brzoskwinie i
kurczaka. Gotowe szaszłyki wkładamy w koszyk do grillowania i kładziemy na przygotowany wcześniej grill. Grillujemy dość krótko często przewracając.
Przepis został przez nas zaczerpnięty jakiś czas temu z portalu przepisy.pl.