Wykonanie
Czyli kolejny wpis, wtrącenie typowo letnie. Znów akcja organizowana przez herbiness.com o nazwie "Chwast na medal".Jak zwykle skupiam się na tych ziołach, które mają zastosowanie kulinarne. Tak oto znalazłem w ogródku (nie moim co prawda, a ogólnodostępnym :) ) żółtlicę drobnokwiatową łac. Galinsoga parviflora.

Miałem opisać jej właściwości więc wygląda to następująco:Na 100g
Białko 3,2 g (
szpinak 2,8g)Węglowodany 5 . 5 gTłuszcz 0 , 4 gBłonnik 1 , 1 gWapń 284 mgMagnez 60 mgPotas 58 mgŻelazo 5,3 mg (
szpinak 2,4 mg)Cynk 1 , 3 mgA oprócz tego wit. A, B1, B2, B3Roślina ma swoją kulinarną rekomendację. W Kolumbii przyrządza się z niej danie zwane Ajiaco, które jest tam tak bardzo popularne, że każdy region ma swoją wersję. Zajadają się nią też w Azji i Afryce.Składniki:-
ziemniaki- żółtlica-
kukurydza konserwowa
Wykonanie:
Ziemniaki dusimy z pokrojoną żółtlicą, aż będą miękkie. Po jakimś czasie dodajemy
kukurydzę z puszki. Podaje się też w wersji z pokrojonymi kolbami, ale to, choć ładne, mało praktyczne :)