ßßß
Miałem opisać jej właściwości więc wygląda to następująco:Na 100gBiałko 3,2 g (szpinak 2,8g)Węglowodany 5 . 5 gTłuszcz 0 , 4 gBłonnik 1 , 1 gWapń 284 mgMagnez 60 mgPotas 58 mgŻelazo 5,3 mg (szpinak 2,4 mg)Cynk 1 , 3 mgA oprócz tego wit. A, B1, B2, B3Roślina ma swoją kulinarną rekomendację. W Kolumbii przyrządza się z niej danie zwane Ajiaco, które jest tam tak bardzo popularne, że każdy region ma swoją wersję. Zajadają się nią też w Azji i Afryce.Składniki:- ziemniaki- żółtlica- kukurydza konserwowa
Wykonanie:Ziemniaki dusimy z pokrojoną żółtlicą, aż będą miękkie. Po jakimś czasie dodajemy kukurydzę z puszki. Podaje się też w wersji z pokrojonymi kolbami, ale to, choć ładne, mało praktyczne :)